Az alternatív kritikai hírportál

Kodein

Kodein

A legjobb magyar lemezek

2016. november 26. - kodein

Mivel az internet mai világában mindig is mennek a top 10-es listák, amiknek valljuk be én is nagy rajongója vagyok, ezért gondoltam, itt az év vége, és itt a lehetőség csapatni egy toplistát. A listában nem a zeneileg legjobban összerakott magyar lemezeket fogom végig venni, hanem azokat, amik számomra sokat jelentenek, vagy tényleg olyan, hogy egészbe simán meg tudom hallgatni. A listában láthatjátok, hogy 90%-ban 2000 után megjelent lemezek találhatóak. Ez főleg azért van, mert a kommunizmus alatt jelentek meg kiváló albumok, ám Erdős Péternek köszönhetően sok album nem születhetett meg, sok lemez lehetett volna sokkal erősebb is. Illetve vannak olyan zenekarok, mint pl a Quimby, vagy az Omega, akiknek rengeteg albumuk van, rengeteg számuk, és nekik nem az albumjaik jók, hanem inkább egy egy számuk, így ha betennék tőlük egy lemezt, az sajnos Best of CD lenne :( Na de ne firtassuk itt tovább a dolgot, csapjunk bele. (a lista ABC szerint van, mert nem szeretnék egy előadót sem kiemelni, az összes korongot egyaránt kedvelem)

Belga - Majd Megszokod

A 2002-es Majd megszokod volt a Belga első lemeze, melyen még Sickratman is mint bandatag szerepelt. A lemez egyszerre figurázta ki Ganxtáékat, a bliccelőket, az ezotérikusokat, a száguldozó sofőröket, és még sorolhatnánk. Az albumon szerepel a Nemzeti Hip-Hop, (melynek klipje Jancsó, Anyád a szúnyogok! c. filmjében található) melyet mindenki ismer, aki 90 és valahol 2001 között született, és 14 év elteltével is ugyanolyan nagy sláger, mint anno, sőt egyre aktuálisabb témákat is feszeget. Vagy ha Belga, akkor Kalauz, melyben a magyar nyelv legszebb káromkodásait hallhatjuk, melynek minden sora aranyat ér.

 

Blind Myself - Négyszögöl

A nemrégiben búcsúkoncertet adó metálcsapat utolsó, véglegesen 2015-ben megjelent lemeze a nagyközönség számára legjobban fogyasztható album, mely mindemellett az elmúlt 10 év legjobb hazai rocklemeze. Az album érdekessége hogy 2012 és 2015 között folyamatosan jelentek meg zenés kisfilmek az album dalaira. Saját dalokon kívül van 3 magyar költőnek, Adynak, Radnótinak és József Attilának egy-egy verse megzenésítve, melyeknek szövege teljesen passzol a zenei világhoz. Amikor megjelentek a számok, minden dalhoz kaptunk egy pár soros kis történetet, így tudva a dalok, és a klipek háttértörténetéről! Az albumon minden dal hatalmas! Bármikor bármelyiket szívesen meghallgatom, annak ellenére, hogy magának a stílusnak nem vagyok nagy rajongója.

 

Bohemian Betyars - Stone Soup

Nem rajongok annyira egy magyar zenekarért sem, mint a Bohemian Betyarsért. Körülbelül 4-5 éve ismerem őket, és hatalmas rajongó vagyok. Összesen nem voltam más annyi másik előadó koncertjén, mint ahány Betyars koncerten összesen. Na jó ez túlzás egy picit. A 2012-es Stone Soup lemezük óta nem adtak ki sajnos, csak 4 új dalt, ami a koncertjeiket egy picikét egyhangúvá tette egy idő után. Ezen a korongon vannak a zenekarnak a legjobb, kiforrott, más hatásokat is megélt dalaik. Pörgős, energetikus, énekelhető. Először erre a lemezre jelentek meg angol nyelvű dalok, melyek ugye a növekvő külföldi turnék miatt vált szükségszerűvé, ám remekül passzolnak, nem tűnnek ki a magyar nyelvű dalok közül. Remélem a következő album is ekkora mestermunka lesz!

 

Brains - Full Range

A Brains lemezei közül kitűnik a 2013-as Full Range, mely a Refresh the style-t pörgette tovább, és amit a Stand Firm próbált hasonlóan megismételni, sikertelenül. Brains koncerten 2 éve voltam először, akkor még nem is hallottam a zenekarról. Viszont az akkor frissen debütált albumot promózó koncertek nagyon megfogtak, és rögtön a fülesembe került a nóta. Hatalmas számok, hatalmas featek, melyek közül a legjobb a We are one, Sian Evanssal, a brit Kosheen énekesnőjével. A sok zenei stílusból összekovácsolt lemez nagyon megállja a helyét, olyannyira, hogy rengeteg szám szól még most is a koncertjeiken a lemezről.

 

Chip Chip Chokas - Chip Rock Hungary

A Chip Chip Chokas Dj Titusz, a hazai rave partik lemezlovasa, és a Carbonfools, meg a Belga dj-jének egy önálló projektje, mely a 8-bit-es hangzást hozta be Magyarországra. A 2014-es Chip Rock Hungary hatalmas album. Egyszerre lehet rajta nevetni, illetve elgondolkodni is. Minden számhoz közreműködő előadók adták hangjukat, mint például, Bauxit( Belga), Mező Misi(Magna Cum Laude), Lovasi András (Kispál, Kiscsillag), Bérczesi Robi (Hiperkarma), Beck Zoli (30y), Csongor Bálint (Subscribe) stb. 

Hobo Blues Band - Kopaszkutya

A Kopaszkutya film 1981-ben jelent meg, a filmzene 1993-ban jelent meg, főleg az 1982-es Oly sokáig voltunk lenn album dalait tartalmazza. Miért? A Kopaszkutya az első igazi mocskos rock and roll film, a zseniális Szomjas György rendezésében megjelent film. A filmzenét összegyűjtötték egy albumra, amit betiltottak. Néhány dal így rákerült a következő lemezre az Oly sokáig voltunk lenn-re. Azért a filmzenét választottam, és nem az utóbbi lemezt, mert maga a film korszakalkotó volt a magyar filmiparban, ez főleg Szomjas érdeme, aki sok új műfajt hozott a magyar filmiparba. A lemez piszkos, költői, hamisíthatatlanul magyar, igazi kései szocialista Magyarország hangulattal.

 

Kelemen Kabátban - Maradjatok Gyerekek

A Kelemen Kabátban a legnyáribb zenekar. Ők az a zenekar, akik olyan zenéket nyomnak, amit minden Balatoni nyaralóban örömmel hallgatnak a fiatalok. Nagyon érzik a nyár témát. Első albumuk, a Dallamok Télen-Nyáron, a zenekar korai dalainak gyűjteménye, vegyes, nem az igazi. A Szívdöglesztő inkább a Horváth fivérek dallamos, romantikus lemeze, míg a Maradjatok gyerekek a tökéletes Szerecsenkirály - MPAPA duó, mely tovább viszi a perverz csajozós vonalat, a bulizzunk életérzéssel, és a nevettető stílust, picit nagyobb közösségre kialakítva. A címadó dal a harmadik nyarat maxolta ki, és egy igazi örök klasszikus. Nem évül el, nem lesz unalmas.

 

Kistehén Tánczenekar - Szerelmes vagyok minden nőbe

Kollár-Klemencz László legjobb munkája, abból az időből, amikor még nem volt Intim Torna Illegál, mert tagjai a Kistehén Tánczenekarban készítettek jobbnál jobb nótákat. Aztán megalakult az Initm Torna, és a Tánczenekarból KiSTeHéN lett, és el is veszett belőle az igazi virtus. Viszont a Szerelmes vagyok minden nőbe annyira király, hogy olyan érzés, mintha 2006-ban egy Bohemian Betyars-Kelemen Kabátban szerelemgyermek lenne. De persze a valóságban ez kicsit bonyolultabb. Amikor 10 évesen megkaptam karácsonyra ezt a lemezt, nem lehetett kivenni a magnóból. Most újra meghallgatva is ugyanakkora lelkesedéssel tudom meghallgatni bármelyik számot, mint amikor kisfiúként ugráltam a zenedoboz elött és kurjongattam a refréneket. Igazi házibuli pozitív.

 

Punnany Massif - Shen Kick

Ha van olyan zenekar, akik évről évre szarabbak, akkor az a Punnany Massif.  2006-os Körkorkép lemezük egy akkori viszonylag átlagos lemez volt, majd a 2010-es Shen Kick akkora Hip-Hop lemez volt, hogy szétdurrantotta az országot. Na jó nem, mert kb senki nem ismerte őket. Aztán mindenki megismerte őket, és egyre sablonosabb, szarabb zenéket kezdtek írni. A Shen Kick annyira zseniális, a számoknak komoly mondanivalója van, baromijó karcok, király beatek. Nem vitték el az énekes refrének a verséket, mégis hatalmas füllbemászó dalok voltak. Olyan klasszikusok, mint a Nincsen Zsé, a Nem az a nap, a Hétvégre, vagy akár a Csönded vagyok. Egy szar szám sincs a lemezen. Ellenben az új Fel #2-n amint egy jó szám sincs sajnos :( A legszomorúbb pillanat az volt, amikor elmentem tavaly a Szigeten a Punnany Nagyszínpados koncertjére, és az állítólagos Punnany rajongó csajok nem ismerték a Bulájt, ellenben az Élvezd-et az nagyba tolták. gyász

 

Szabó Balázs Bandája  - Élet elvitelre

 Szabó Balázs a Fankadelivel közös duójában, a Suhancosban mutatkozott be a nagyérdeműnek. Bájoló című számukat nem kell senkinek se bemutatnom. Aztán Balázs továbblépett, és szólókarriert épített ki magának. Élet elvitelre albuma tökéletesen ötvözi a népzenét, és a zenekari könnyűzenét. Egy mondattal tökéletesen lehet jellemezni a mesterművet: Gyönyörű

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kodein.blog.hu/api/trackback/id/tr6712000962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ixub 2016.12.15. 10:38:18

Blind Myselftől a Worst case scanario szerintem jobb, amúgy nehéz vitatkozni. Hasonló az ízlésünk. Nekem mondjuk tán Hobó és Szabó Balázs egyáltalán, Punnay nehezen férne be és valamelyik Vörös András projectet raknám a helyére. És nem mennék el szó nélkül a Warpigs - Rapid :) mellett sem.
süti beállítások módosítása