Az alternatív kritikai hírportál

Kodein

Kodein

Vinyl gyűjtés kezdőknek lépésről, lépésre

2017. január 03. - pestipé

Mostanában egyre felkapottabbak a bakelitlemezek, egyre több helyen lehet beszerezni, és vásárlópiaca folyamatosan bővül. Mivel ez egy kezdőknek szóló cikk, és én is inkább csak hobbigyűjtő vagyok, ezért megkérem az okoskodó lemezhuszárokat, mellőzzék az okoskodást.

Első lépés: Szerezz be egy lemezjátszót

unnamed.jpg

Kérdezd meg apádat, hogy megvan e még a padláson a régi lejátszója. Ha igen, használd azt, ha nincs már meg, akkor vegyél egyet. Viszonylag olcsón lehet már venni egyszerű szerkezeteket, ezeken általában beépített hangszóró van, illetve a tű nincs rajta beállítva, így roncsolja a lemezt. A legolcsóbb lejátszók 10 ezer forintnál kezdődnek, 50 ezertől vannak király lejátszók, afölött pedig már csak faszméregetés. Ha csak hobbiból akarsz lemezt gyűjteni, akkor jó lesz az olcsóbb is, ha viszont komolyabban belemászol, érdemes egy drágábbat venned, ami a lemezeket kíméli, és nem karcolja.

 

Második lépés: Szerezz lemezt

Ha apádnak volt lemezjátszója, lesz ott lemez is mellette. Ha nem, akkor vegyél először használtat. Fölösleges elbaszni tízezreket új lemezekre, ha megunod két hét alatt. Budapesten rengeteg használt lemezt tudsz venni, ebben a cikkben megtalálod az összeset. Viszont ha mégis rávesz a lélek, hogy megvegyél egy jó AC/DC albumot 180 grammos vinylen, akkor hajrá, ott a Media Markt. 

 

Harmadik lépés: Rendszerezz

Ha van már pár lemezed, akkor érdemes odafigyelni rájuk. A régi lemezek belső papírtokján vannak leírások, a lemezek helyes tárolásáról:

img_3330.JPG

 Ha gondosan bánsz a lemezzel. boldog lesz, és mindig faszán fog szólni. Ha nem, akkor sajnos elég hamar rongyosra lehet hallgatni. Emellett érdemes műfaj, előadó, abc, stb... szerint rendszerezni, hogy mindig megtaláld a lemezt, amit szeretnél hallgatni.

 

Vinyl besorolás.

Ha használt lemezt veszel, a legtöbb helyen találkozni fogsz ezekkel a jelölésekkel. Ezek a lemez, illetve a borító minőségét csoportosítják, hogy amikor online veszed, ne lepődj meg, ha a borító el van szakadva, vagy a lemez karcos:

  • M (Mint – „újszerű, kifogástalan”) Teljesen kifogástalan állapotú (le nem játszott) lemez.
  • NM (Near mint – „szinte újszerű”) Szinte kifogástalan állapotú lemez, egy-két nagyon apró felületi hajszálkarc fellelhető rajta, a lejátszás teljesen sercegésmentes.
  • EX (Excellent – „kiváló”) Alig használt, szinte újértékű lemez, apró felületi sérülés előfordulhat, ám ez a lejátszáskor nem hallható. A borítón minimális kopás fedezhető csak fel: az éleknél vagy sarkoknál.
  • VG (Very good – „nagyon jó”) Keveset használt lemez, felületi karcok lehetnek rajta; kis mértékű, ám a lejátszást érdemben nem zavaró sercegés előfordulhat. A borítón fellelhető árcédula, vagy annak nyoma, illetve lemez-okozta kisebb mértékű körkopás is lehetséges.
  • G (Good – „jó”) Erősen használt lemez, zavaró sercegés hallható, de a lemez végigjátszható. A borítón nagyobb felületi kopás, gyűrődés, élén pedig szakadás található.
  • F (Fair – „tűrhető”) Rossz állapotú lemez, erős sercegés, a tű néhol ugrik. A borító szakadt, foltos vagy gyűrött.
  • P (Poor – „gyenge”) Lejátszhatatlan, mélyen karcos vagy hullámos lemez, a borító erősen sérült vagy hiányos.
  • B (Bad – „rossz”)
  • W (Worn – „megviselt”)

VG lemez alatt már nem érdemes lemezt venni, mert az full gyászos. Én is bebuktam egyszer, amikor megvettem a Pink Floyd The Wall-ját, ami egy hallgathatatlan, karcos, hullámos, szakadt borítójú lemez.

img_3329.JPG

A képen felül a frissen vásárolt új kiadású London Calling a Clashtől, alatta a fent említett Pink Floyd lemez.

 

Ha belefogsz a lemezgyűjtésbe, eléggé rákapsz, és az összes kedvenc lemezedet meg akarod venni bakeliten. Ilyenkor a legérdemesebb kutakodni a Media Markt polcain, viszont ott sajnos nem fogod megtalálni a legújabb Death Grips, vagy Kendrick Lamar lemezt, viszont egy Lana Del Rey, vagy akár egy Die Antwoord büszke gazdája lehetsz. Magyaroszágon a klasszikus rock és jazzlemezek könnyen begyűjthetőek, ez már sajnos nem mondható el a hip-hop, illetve az alternatív lemezekre sem. Sajnos a kommunizmusban inkább egy-egy Queen, vagy Beatles lemez jött át Jugoszláviából, vagy az NDK-ból, és az emberek azt se tudták hogy van NWA, vagy Run-DMC. Ezek a rendszerváltás után jöttek be az országba, már CD formátumon. Ha valaki ilyenre akar rámozdulni, akkor az Amazonon érdemes vásárolni, mert 50$ felett már ingyen kihozzák neked. (egy új lemez az Amazonon 18-25$ között mozog). 

Ha lemezt akarsz online beszerezni, sokan dícsérik a Discogs-ot, én ezt még nem próbáltam. Érdemes Jófogáson, vagy facebookos csoportokban próbálkozni. Utóbbin sajnos inkább saját lemezgyűjteményüket mutogató vinyl junkiek vannak. 

img_3333.JPG

Érdemes még a baráti körödnek, párodnak, családodnak is hangoztatni, hogy gyűjtögetnél, mert tuti valaki fog adni neked karácsonyra lemezt. De előtte érdemes egyeztetni velük, mert megeshet, hogy néha megkapod ugyanazt a lemezt kétszer. Viszont néha belecsúszhatsz olyan királyságba, mint a Cura Vida Conspiracy a Gogol Bordellótól, fehér lemezen, kislemezzel, és CD-vel (ami a fotó készítésekor kölcsönben volt)img_3332.JPG

Végszónak:

  • Ha van rá affinitásod, toljad, nem kell sok pénzt beleölni, néha, ha van fölösleges két-három ezred, becsúszol a legközelebbi lemezboltba, és veszel egy jó Omega lemezt.
  • Összességében költséges hobbi, divatos, laza, és hosszútávon egy remek időtöltés.
  • Ha épp nem tudod melyik lemezt vedd meg, érdemes megvenni a Minden idők 500 legjobb albuma könyvet. Picit elfogult lista, de gyűjtésre tökéletes.

Csináljatok fasza sarkot, ahol kedvenc lemezeiteket tudjátok elhelyezniimg_3334.JPG

(A képek saját készítésűek, a különböző üzlethelyiségeket magam ajánlom, fizetett hirdetést nem olvastak)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kodein.blog.hu/api/trackback/id/tr4712089619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaborspa 2017.01.03. 19:55:58

Szerintem aki semmit nem ért a lemezjátszókhoz, az inkább ne írjon cikket. Lehet olcsón jó masinát kifogni, de ilyet írni: "50 ezertől vannak király lejátszók, afölött pedig már csak faszméregetés" csak olyan tud, aki mp3-on nevelkedett.

kék madár 2017.01.03. 23:13:55

" Emellett érdemes műfaj, előadó, abc, stb... szerint rendszerezni, hogy mindig megtaláld a lemezt, amit szeretnél hallgatni"
en meret szerint szoktam, de ez marha jo tanacs volt, te egy zseni vagy

kukaberci 2017.01.04. 06:07:11

„Magyaroszágon a klasszikus rock és jazzlemezek könnyen begyűjthetőek, ez már sajnos nem mondható el a hip-hop, illetve az alternatív lemezekre sem. Sajnos a kommunizmusban inkább egy-egy Queen, vagy Beatles lemez jött át Jugoszláviából, vagy az NDK-ból”
Gratulálok a szerzőnek, picit időzavarban van, de ez nem gond. Ahogy az sem, hogy sosem volt Mo.-on kommunizmus, sőt, a nem létező kommunizmus idején nem volt még hip-hop sem.
További kiváló mp3 hallgatást neki. Az olcsón van, de legalább szar. Bár gyanítom, a mobiljára nem sajnálta a százezreket, hogy azon hallgasson 128 kbites „zenét”.

baowah · http://baowah.blog.hu 2017.01.04. 09:15:24

kukaberci, a nem létező kommunizmus idején már bőven volt hiphop.

imiren 2017.01.04. 10:46:29

Nos, a csúcstechnikát meg kell fizetni, régen is meg kellett. Viszont szerencsére régi modellek közül sok van, ami ma már elérhető áron beszerezhető, pl régebbi Bang & Olufsen lejátszók, hozzá szép Bang & Olufsen hangfalak, stb.
@kukaberci: te hogyan definiálnád az 1945-1990 közötti idő különböző korszakait a szocialista blokkban? El kell, hogy keserítsünk, hiphop elég régóta van már.

exterminador 2017.01.04. 13:08:58

„Magyaroszágon a klasszikus rock és jazzlemezek könnyen begyűjthetőek, ez már sajnos nem mondható el a hip-hop, illetve az alternatív lemezekre sem. Sajnos a kommunizmusban inkább egy-egy Queen, vagy Beatles lemez jött át Jugoszláviából, vagy az NDK-ból”
Ez igen súlyos tévedés. A jugoszlávok minden létező műfajt nyomtak nyugati lemezekből.

melodycenter.hu · http://cdbolt.blog.hu/ 2017.01.04. 13:53:12

Engem már a " akkor hajrá, ott a Media Markt. " mondatnál elvesztettél :)

ND34 2017.01.04. 15:52:31

Media Mark és vinyl kínálat? Mennyi, kb 50-150 többnyire kommersz, petőfi rádió kompatibilis előadó? Te viccelsz...

kukaberci 2017.01.04. 17:49:58

@imiren: nem kell definiálnom, megtették a történészek - ahányan, annyiféleképp. És főleg nem érdekelt a keleti blokk, nem foglalkoztam vele, hogy pl. a jugók szabadabban jöhettek-mehettek, ahogy most sem köt le az efféle nézelődés.
Mindenesetre nálam a létező már 80-85 között lejárt, utána már csak számolni kellett a napokat, mikor lesz vége. És lőn: eljött vele a lemezpiac aranykora. Ami azóta persze elmúlt, nem is kicsit.

mpl 2017.01.04. 23:09:31

Kommunizmus a világon sehol nem volt, szocializmust próbáltak építeni, minimális "sikerrel".
Egy tisztesseges lemezjatszóba, pl. Thorens, a pick-up többe kerül, mint 50 000, igaz, ezért szól is.
Egyébként egy hi-fi cuccnál viszonylagosan nem a lejatszó a legdrágább, hanem pl a hangfalkábel, van olyan, aminek métere 20 000 ft.
A MM-ban vicces lemezeket kapsz, jó drágán, de a neten szerezhetsz, bár mivel felkapott lett a 'bakelit', a forgalmazók is ehhez mérik az árakat.
süti beállítások módosítása