Az alternatív kritikai hírportál

Kodein

Kodein

Enrikó, és a cigányzene halála

2020. szeptember 01. - pestipé

Nehéz beismerni, de én szerettem Enrikó munkásságát.

Mármint első két dala, a Légy az enyém, és a Tini szerelem mesteri nóták voltak, füllbemászó dallammal, és eszeveszettül cigánygiccses klippekel. Aztán az idő telt múlt, Enrikó felnőtt és már nem az igazi. 

Már semmi sem olyan mint régen

De pont ezért elemezzük is ki kis muzsikusunk legújabb nótáját az Érted lélegzek címre hallgató alkotást.

Az dal címe is mesterien utal a jelenlegi vírushelyzetre, ahol ugye a légzési nehézségekkel járó Covid-19 fertőzés második hullámán egy megbetegedett nyugdíjas már nem másért szeretne lélegezni, hanem saját életéért, így ezt a dalt koronás időseknek már cím alapján sem ajánlanám.

A klip pozitívuma, hogy Kis Grófo Macsó című nótájával ellentétben itt nem kockáztattak emberéleteket, így nem külföldön, hanem a Balatonnál lett forgatva a pár perces videóklip.

A klip elején bólógatva bejelöli az érdekesen kamuprofilnak tűnő, duplán elírt, azonos vezeték és keresztnevű Tiffaniy Tiffaniy-t. A lány profilját egyébként meg lehet találni a Facebookon, érdemesnek nem mondanám, de egy kis kutatómunkával könnyen kideríthetjük, hogy Tiffaniy Tiffaniy a valóságban is visszajelölte Enrikó profilját.

Ezután a klip átvált halál unalmas vágoképekre, ahol megcsodálhatjuk, hogy a kamerába állva énekelnek és táncolgatnak, kétes eredetű italokkal a kezükben. Nem térnék ki rá, hogy nem helyes vörösboros pohárba vörös italt iszogató kiskorúakat klipekben mutogatni, de más kultúráról beszélünk, azt sem kifogásolhatom ha valahol kultúrális alapon emberhúst esznek. 

A legnagyobb csalódás, hogy Enrikó is beáll a napszemüveges, feszülős zakós nyaknélküli kancigány imidzsbe, ami minden ZGSTUDIO-s videóklipben megfigyelhető. Ebből látszik, hogy a kiadó nem egyéniségeket, egyedi hangokat akar megszólaltatni csatornáján, hanem tömeggyártott másolatokat, utánzatokat a minőségre nagy igényt nem tartó cigány közösségnek. És ez a legnagyobb hiba az egészben. Hogy van rá igény, ezáltal van benne pénz, ami látszik is a videók és a hang minőségén. De sajnos megjelent az eltespesedés is. Mivel tudnak büdzsével dolgozni, ezért tudnak felszerelést venni, nem kell többé zöldháttér elött állni, mert van pénz elmenni érdekes forgatási helyszínekre. A szépen fotózott épületek, szobabelsők már nem csak kivetített kép formályában jelennek meg a háttérben, hanem a valódi helyszínen, profi kamerával, profi kamerással felvett felvételeket látunk. A kép mögött megjelent a tartalom, de vele együtt az üresség is. És ez a legnagyobb baj. Az összes cigányzene unalmas lett. Már nem viccesek, nem trash-ek, nem nevetségesek, nem szerethetőek, csak egyszerűen kibaszott szar és unalmas zenék.

Az a szar, ami annyira szar, hogy már nem is vicces

És ez szomorrú :(

A bejegyzés trackback címe:

https://kodein.blog.hu/api/trackback/id/tr4016185548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása